Het eiland Curaçao

Curaçao werd ruim 500 jaar geleden ontdekt door de spanjaard Alonso de Ojeda en sindsdien zijn er geschreven bronnen bekend. Een deel daarvan bevind zich in het Archivo General de Indias in Sevilla, vooral over de tijd dat het eiland in spaans bezit was. In 1634 werd het eiland door de hollanders veroverd en vanaf die tijd zijn er ook documenten te vinden in het Nationaal Archief in 's-Gravenhage en het Archivo Nashonal in Willemstad.
Na het einde van de engelse bezetting in 1815 werd het eiland in divisies en districten ingedeeld. Eerst in een Oostdivisie, Middendivisie en een Westdivisie en vanaf 1863 in vijf districten: het Stadsdistrict en vier Buitendistricten.

districten-indeling 1864-1925

In 1925 werd er wederom herschikt; nu tot één Stadsdistrict en twee Buitendistricten.
De registers van de Burgerlijke Stand zijn per district ingedeeld. Om een gebeurtenis uit bijvoorbeeld 1875 terug te vinden zal men dus het juiste district moeten weten, óf alle registers uit dat jaar moeten doornemen. Een groot deel van de akten van de Burgerlijke Stand zijn sinds enkele jaren ook via de website Genlias (www.genlias.nl) te doorzoeken.

Naar aanleiding van vragen van nazaten zijn door ondergetekende, met behulp van materiaal uit het archief op Curaçao, een aantal genealogieen en overzichten samengesteld. Er bestaat geen direkte verwantschap tussen de vragenstellers en de auteur.

In "Het verhaal van Andries" staat de uitspraak van de kantonrechter over een geval van niet-aangeven van de geboorte van een kind, omdat de wettige vader stelde dat hij niet de natuurlijke vader was.

Het verhaal "Een eigen lapje grond" gaat over de zoektocht in de archieven naar de wettige eigenaren van een perceel grond op de berg van Otrobanda.

Daarnaast zijn van enkele opgeheven plantages de verzamelde gegevens gepresenteerd.

Er zijn foto's van Scharloo en Groot Santa Martha:
- Fotogalerij van een excursie naar het landgoed Groot Santa Martha
- Fotogalerij van drie restauraties in Scharloo

Archief en Archiefvrienden:
De website van het Nationaal Archief staat op: www.nationaalarchief.cw
De stichting Vrienden van het Nationaal Archief heeft haar website op:
www. archiefvriend.com

Archivo Nashonal - Scharlooweg
Archivo Nashonal aan de Scharlooweg

© Robert Buzink